LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Tévedések a strand körül - 2.

A téma 1. cikkét aki még nem látta, innen elérheti.
Most olvasom a Leányfalui Hírekben, hogy vannak, akik úgy tudják, a termálvíz hasznosításunk azért van gúzsba kötve, mert a vizet elígérte a vezetés a strand szomszédjába tervezett szállónak.
Valahol javítani kellene a köztájékoztatáson, mert nem ez az első fontos dolog, amiről téveszmék terjednek (lásd: Sorg-villa eladása. Klikk ide!). Az önkormányzati vagyont érintő minden információ közérdekű (lásd itt), ezért úgy kellene róla tájékoztatni, hogy félreérthetetlen legyen. Ugyanis az önkormányzati vagyon a település minden egyes lakosának a közös tulajdona. A lakosság csak megbízza a Képviselő Testületet a vagyona körüli ügyek intézésével, mint a társasházban lakók a közös képviselőt.
1. Valóban keletkezett jogszerű ígéret a pincesori házakkal szemközti (egykor strand-bővítés céljára kijelölt) terület  vevője számára, enélkül nem jött volna létre az üzlet.
2. Ez a jognyilatkozat 2008. évben írásban megerősítést nyert.
3. A jognyilatkozat lényegi tartalma: a falu a kútjából piaci alapokon (Szentendrén a meleg ivóvíz ára ma több, mint 1000 Ft/m3), évi 70.000 m3-ig (az előbbi díjjal kalkulálva - ami persze csak körülményektől függően, korlátozottan érvényesíthető - ez 70 MFt/év lenne) hajlandó vizet adni a szállónak. A műszaki feltételek iránti igényeket a falu a kiviteli tervezéshez közli.
4. Jelenleg a strand minden másodpercben 500 kW energiát csurgat el a Dunába. Összehasonlításul, a Faluház fűtési csúcsteljesítménye 65 kW. (Milyen jó lenne, ha ma nem kellene ide gázt vennünk! Évente 3 MFt-ért!)
5. A 2. pont nyilatkozatának szakértői megfogalmazásán kívül, a főmérnökösködésem 2,5 éve alatt más megkeresés a faluvezetés részéről nem történt.
6. A 4. pontban jelzett hulladékhő hasznosítás felmérésére tavaly ősszel a strandigazgató megrendelt tőlem egy tanulmányt (amikor már nem voltam alkalmazott), ami összegyűjtötte a termálvízzel való gazdálkodás rentábilis lehetőségeit, a beruházási és üzemeltetési költségek becslésével együtt. Beleértve bizonyos napenergia hasznosítási lehetőséget is.
7. Fegyelmi, hatásköri és pénzügyi adottságok miatt a két és fél évem alatt nem sikerült a strandon belüli termálvíz gazdálkodáson javítani.
Pontosabban. Annyit sikerült elérnem, hogy megoldottam az úszómedencei sátor levegőjének fűtését gázüzem helyett a medencét kiszolgáló termálvízből, 150 kW csúcsteljesítményig. Szakértők, pályázatírók, tervezők nélkül. Ez korábban (a 40%-s  gázáremelés előtt) a KÓPÉ-nak több, mint 4 MFt/év gázdíj kiadást jelentett. Hogy Leányfalunak mennyi bevételt csináltak ebből a fejlesztésből az igazgatók, azt nem tudom.

A felsorolt pontok bővebb magyarázatához klikk ide.
2011. febr. 27. Tóth Béla