LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A bátorság bére a strandon

Avagy; van már fény az alagút végén?

A leányfalui strand a 23 éves önkormányzatiság állatorvosi lova. Minden betegségbe beleesik, amit Murphy el tud képzelni. 2002-ben elindult egy felemelkedés, aztán ....  Legutóbb az idegenből hozott új igazgató az előző, falunkbeli igazgatóhoz képest három év alatt 21 MFt-al kevesebb tiszta nyereséget hozott a falunak. Az előzőtől a betörés miatt kimutatható kár 3 millió lenne.

47,3 millióval többet költött, és alig 10-zel több bevételre tett szert (3 év alatt, az új).

De a bérköltséget mára látványosan, évi 9,4 MFt-al (19,7 %) csökkentette. A cserébe beléptetett alvállalkozói szolgáltatással együtt az anyagjellegű költségeket 31 MFt/év-vel, 38%-al megnövelte. Ha ebből levonjuk a bértömeg csökkenést (9,4) és a korábbi legnagyobb évi anyagráfordítás növekedést (10), akkor látjuk a kiszervezés "hasznát", ami 11,6 MFt többletköltség. Persze valakinek haszon az is, hogy kevesebb a munkaügyi adminisztráció, fáradozás a személyzet körül, és át lehet hárítani a biztonsági és számviteli felelősségeket.

A három év alatt 44,7 MFt beruházást mutattak ki, ennek ellenére a tárgyi eszközök értéke 28 MFt-al csökkent. Pedig az értékcsökkenési leírásként elszámolt költség 50 MFt volt.
A könyvelt vagyonvesztés 28 helyett csak 16,5 MFt, mert 11,5 MFt még megvan "rugalmasabb", pénz eszközben, pontosabban követelésben - részben az önkormányzatnak nyújtott hitelben (a fent említett 21 MFt, tulajdonost illető nyereség helyett).
Csak a 2012. évi tárgyi eszköz kivonás a leltárból, becsülve 5,7 MFt értékcsökkenési leírás csökkenést eredményezett. Ennyivel többnek mutatva a nyereséget. És elviekben öt év múlva ötször ennyi eszköz pótlásának forrása fog hiányozni.

Tehát (sajnos) igazzá tették a mondást, az önkormányzat rossz tulajdonos. Ha a tulajdonos következmények nélkül választ igazgatót, akkor azt bátran teszi. És megbízik benne mindaddig, amíg rendőrség nem bizonyít rosszhiszeműséget. Tévedni? Az emberi dolog!
Nekem meg csak annyi a közöm hozzá, hogy az én zsebemre (is) megy a játék. Ezért emeli az adókat az önkormányzat. Azért nem csökkenti az adókat a kormány, mert ki kell emelni az önkormányzatokat az "adósságcsapdából". Dehát ki az, aki magának állítja a csapdát?

Részletesebben az éves beszámolók táblázatos és szöveges elemzés alapján lásd, ide klikk.
Az összegzés nem tartalmazza az úszómedence sátor (20 MFt), a termálvíz üzemű légfűtő (6 MFt) elvesztését, a gázfűtés költségét (7 MFt). Az erre az eredményre utaló előzmények a több korábbi bejegyzésben. A kép csak illusztráció innen.

Dr. Tóth Béla 2013.07.01.