LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Kezdjük az alapoknál! Miből?

Bevezetés
Csak a nagyobb tételekről emlékeztessünk.
Vízelvezetés. 2000. januárjában Visnyovszki professzor halaszthatatlannak nevezte,  és 200 millióra becsülte a bekerülést. Településfejlesztési tótumfaktumunk azt mondta, "ennyi pénzünk nincs, akkor ezzel nem foglalkozunk". Hagyománytisztelő utódai emlékét máig nem felejtik. Még 2000-ben megcsúszott a Vadrózsa utca (bővebben jobboldali oszlop alja közelében "Keresés ebben a blogban" > Vadrózsa) Két összedőlt épület máig hirdeti emlékét. Egy harmadikat, amiben laktak, buldózer tette lapátra.
Útjavítás, -építés, járda javítás, építés, közterületi illemhely, termálkút karbantartás, bölcsőde építés, mivel tavaly már 40 gyerek született Leányfalura. Hogy az utóbbi nem váratlan, lásd: http://georeal.webzona.hu/iskola/ vagy http://mittelwelt.blogspot.hu/2012/10/a-tarsadalom-tervezheto.html
A település üzemeltetéséhez ugyancsak sokkal több ráfordítás szükséges az eddiginél. Ha szebbet, különbet akar valaki. Ha nem, ne erőltesse igénytelenségét a többiekre.

Tárgyalás
Leányfalun mintegy 3000 ingatlan van, és ebből alig több, mint 1400-at lakunk. "Jaj, de jó!" - mondják, akik a nyugalmukat féltik.
Mert nem jut eszükbe, hogy ha a másik 1600-ban is laknának, akkor az abban lakó 4000 fő után is kapnánk az államtól az apanázst. Azaz több, mint kétszeresét a mostaninak.
Mert nem jut eszükbe, hogy a rendeleteinkbe nagyvonalúan beépített: "mindenki takarítson az ingatlana előtt" nem elég. Hiszen ilymódon a "szomszédja" előtt is kell takarítania. Ha jót akar. Mivel az nincs itt! Leginkább nincs itt hófúvásban.
Mert nem jut eszükbe, hogy a csatorna, a gáz, az útépítés, -karbantartás, a hivatali állomány és kapcsolódó költségei elengedhetetlenül 3000 ingatlan ellátásra méretezettek.
Amely települések teljes mértékben lakottak, azok is panaszkodnak, hogy kevés a központi költségvetési leosztás. Nekünk pedig a fele sem jut. Tehát fenntartásra sem elég, nemhogy fejlesztésre. De még csak 2002. óta mondom ezt, különösen ciklusok elején. "Lassú munkához idő kell!" - szól a mondás (vagy rosszul emlékszem? :) )
Szerencsésen van termálvizünk. Mégsem szolgáltatunk távhőt a hivatalba, művházba, nagyboltba, leendő gyógyfürdőbe. Pedig 400 kW energiát ereszt a strand a Dunába. (Egy családi ház csúcsigénye 20 kW, a művház kazánja 63 kW.) Pedig van róla tanulmány, mit lehetne vele kezdeni, mennyiből.
A strand bebizonyította, hogy vagyonbővülés mellett nyereségre képes. Mára (pontosabban tavalyra) veszteségbe fordult, vagyonvesztés és bérleti díj engedmény mellett. Pedig Esztergomból jött a műszaki igazgató. Talán azért, mert ott 40 milliós volt az adósság. Bővebben itt: http://mittelwelt.blogspot.hu/2011/04/nem-mind-arany.html . Az igazgató pedig Pusztaszentlászlón szerezte fürdős "gyakorlatát". Lásd: "Az alig száz lakosú Pusztaszentlászló 2002-ben kapott támogatást termálfürdő építésére, de mivel ez azóta sem készült el, az állam kamatostul visszakérné az átutalt összeget. (2009.03.02.)" http://hvg.hu/itthon/20090302_pusztaszentlaszlo_zala_termal_furdo A mai helyzet látható itt: http://georeal.webzona.hu/furdo/analizis2013.html

Megoldás (egynéhány ötlet a semmittevés helyett)
Rá kell vennünk az üdülőtulajdonosokat, jelentsenek be ide 2,5 személyt a családjukból. Nekem lányom, unokám aggteleki létük ellenére ide hozzák az állami fejpénzt.
A fürdő-, művház igazgatóval az élen rá kell venni az üdülőtulajdonosokat, minél több hétvégét töltsenek az üdülőjükben.
Olyan falugondnokságot kell működtetni, amekkora a falu normális állapotban tartásához szükséges. Aki rendben tartja maga előtt a közterületet, annak ingyenes. Persze ezt is ésszel szabályozni, mert a saroktelkes idős szomszédom tartja rendben a fél kálváriát, plusz mégannyit a keresztutcákból. Ha a falugondnokság kapacitása jól van megválasztva, akkor lakossági szolgáltatás keretében bevételre is szert tehet. Balatonföldváron - mielőtt jött a parlagfű határidő - megeresztettem egy megrendelő e-mailt a fűkaszálásra. Másnap küldték a számlát, mert elvégezték. 1000 négyzetméter 12 eFt volt, amikor én csináltam, a közvetlen költségem (benzin, gépkölcsönzés) nagyobb volt.
Mindenekelőtt a termálkutat kell termőre fordítani, mert már nagyon közeledik rajta egy nagy renoválás szükségessége. A mai napig nincs erre a célra félretéve egy fillér sem. Sem a strandon, sem az önkormányzatnál. Vagy valaki arra játszik, csukjuk be ezt a boltot is?
Nagy bevételi lehetőség a Sorg-villa. De mára eladhatatlanná sorvadt. Alább írtam részletesen. Amíg vonzóvá nem tesszük, önfenntartó hasznosítás keretében kellene megtermelni a rávalót.

Befejezés
Dióhéjban ennyit arról, mire vállalkozik, aki képviselőnek, polgármesternek jelentkezik. Persze csak akkor, ha nem egy jól fizető, egzisztencia teremtő széknek tekinti.
És ennyit arról, miért kellene végre-valahára felelősséggel kiválasztanunk azokat a személyeket, akiktől környezetünk jobbra fordulását várjuk.
Ide most innnovatítv, munkaképes csapat kell. Aki csodavárásból vállalkozó, szolgáltató önkormányzatot varázsol.
Dr. Tóth Béla 2014.08.23.